Mješoviti zbor Libertas

Mješoviti zbor Libertas nezaobilazni je sudionik kulturnih manifestacija u Dubrovniku i Dubrovačko– neretvanskoj županiji, a često na poziv gostuje u gradovima širom Hrvatske i u inozemstvu. Osnovali su ga 1980. dvojica entuzijasta – Luka Obradović, tadašnji direktor i maestro Ivo Dražinić, tadašnji šef dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Do danas je Mješoviti zbor Libertas ostvario više stotina nastupa i redovito je izborom skladbi i kvalitetom pjevanja pobuđivao ushit publike i pohvale kritike. Sudjelovao je u programima brojnih humanitarnih događanja, proslavama blagdana, na Dubrovačkim ljetnim igrama, a ostvario je i niz cjelovečernjih koncerata u Dubrovniku i izvan njega (Šibenik, Zagreb, Osijek Vukovar, Zagreb, Murter, Korčula, Varaždin, Vodice, Bari, Sorento, Ravena, Sarajevo, Češki Krumlov, gradovi Lupac i Karaševo u Rumunjskoj i drugdje).

Zbor kontinuirano proširuje svoj repertoar koji se sastoji od skladbi klasičnog glazbenog opusa kao i onih iz područja zabavne glazbe te tradicionalnih dalmatinskih i duhovnih napjeva. Stalan napredak u kvaliteti glazbenog izričaja je, uz kvalitetan repertoar, prepoznat pa je zbor dobitnik niza priznanja među kojima su Nagrada Grada Dubrovnika (1983.) i Nagrada Dubrovačko-neretvanske županije (2000.), za ugled i promociju Županije u zemlji i svijetu.

Ovim vrijednim amaterskim tijelom ravnali su mnogi poznati dirigenti: Antonio Janigro, Lovro pl. Matačić, Boris Papandopulo (koji je zboru posvetio kantatu Non bene prototo Libertas venditur auro), Milan Horvat, Ivo Dražinić (osnivač i dugogodišnji voditelj zbora), Pavle Dešpalj, Igor Gjadrov, Nikša Bareza, Anton Nanut i drugi. Umjetnički voditelj zbora je prof. Viktor Lenert, ugledni dubrovački glazbenik i pedagog.

Članovi zbora su Dubrovkinje i Dubrovčani različitih profila, zanimanja i dobnih skupina, amaterski pjevači, koji kao glazbeni entuzijasti rado odvajaju vrijeme pripremajući nove nastupe. Naročito se raduju gostovanjima izvan Dubrovnika jer tada uz nastupe imaju i dovoljno vremena za druženje.

 

Umjetnički voditelj

Viktor Lenert, prof., glazbeni pedagog i Dubrovčanima dobro poznati glazbenik, preuzeo je umjetničko vodstvo zbora „Libertas“ u jesen 1995. Oduševljenje koje je pokazao na početku rada sa zborom na jednaki način prati njegov rad i danas. Bitno je proširio repertoar a capella skladbama, što je zboru omogućilo da samostalno nastupa, bez pratnje orkestra, kako u Dubrovniku, tako i izvan njega. Radilo se o značajnoj pozitivnoj promjeni, jer zbor je dugo vremena bio ovisan o Dubrovačkom simfonijskom orkestru, velikom glazbenom tijelu uz koje je nastupao, a ti su nastupi zahtijevali veliki prostor i podrazumijevali velike financijske izdatke. Zbor je, naravno, nastavio nastupati i s dubrovačkim simfoničarima. Od 1993. zajednički izvode oratorij „De civitate libertatis veritas“ (Istina o gradu slobode) dubrovačkog skladatelja Đela Jusića, skladan na tekst dubrovačkog biskupa Želimira Puljića i stihove pjesnika Luka Paljetka. Pučka kantata „Vječni grade sv. Vlaha“, koju je dubrovački skladatelj Pero Šiša skladao i posvetio zboru, praizvedena je u Dominikanskoj crkvi 1. veljače 2000. uz solisticu Dubravku Šeparović i pod ravnanjem Viktora Lenerta. Zbor u različitim prigodama nastupa uz Dubrovački simfonijski orkestar, na Dubrovačkim ljetnim igrama, različitim događanjima u organizaciji Grada Dubrovnika i velikih korporacija, a tradicionalno, zajedno s drugim izvođačima, koncertima uveličaju božićno i uskrsno vrijeme.

Na repertoaru zbor „Libertas“ danas ima djela klasične i moderne glazbe, sakralnog i svjetovnog karaktera, a naročita pažnja posvećuje se djelima iz bogate baštine hrvatske glazbe.

Pod vodstvom Viktora Lenerta zbor je započeo suradnju s nekoliko hrvatskih amaterskih zborova. Razvilo se i još uvijek se njeguje prijateljstvo sa Šibenskim pjevačkim društvom „Kolo“, zborom „Lira“ iz Vodica, zborom Obrtničkog glazbenog društva iz Varaždina i ženskim zborom „Korezin“ iz Čavala kod Rijeke.

 


 

Mješoviti zbor „Libertas“ – Dubrovnik

Ulica sv. Dominika 9

20000 Dubrovnik

Hrvatska

OIB: 05542923790

Žiro račun: HR6224070001169001033

E-mail: mzlibertas@gmail.com

Tel. +385 (0)91 7809670

www.zborlibertas.hr

Zbor Libertas dostupan je i na Facebook društvenoj mreži

 

Tajnica zbora – Katija Penjak

Predsjednik zbora – mr. sc. Nikola Pavlović

Predsjednca Upravnog vijeća zbora – Laura Zoranić

Odnosi s javnošću zbora – Paulina Bačić, mag. rel. publ.