Viktor Lenert

Viktor Lenert, prof., glazbeni pedagog i Dubrovčanima dobro poznati glazbenik, preuzeo je umjetničko vodstvo zbora „Libertas“ u jesen 1995. Oduševljenje koje je pokazao na početku rada sa zborom na jednaki način prati njegov rad i danas. Bitno je proširio repertoar a capella skladbama, što je zboru omogućilo da samostalno nastupa, bez pratnje orkestra, kako u Dubrovniku, tako i izvan njega. Radilo se o značajnoj pozitivnoj promjeni, jer zbor je dugo vremena bio ovisan o Dubrovačkom simfonijskom orkestru, velikom glazbenom tijelu uz koje je nastupao, a ti su nastupi zahtijevali veliki prostor i podrazumijevali velike financijske izdatke. Zbor je, naravno, nastavio nastupati i s dubrovačkim simfoničarima. Od 1993. zajednički izvode oratorij „De civitate libertatis veritas“ (Istina o gradu slobode) dubrovačkog skladatelja Đela Jusića, skladan na tekst dubrovačkog biskupa Želimira Puljića i stihove pjesnika Luka Paljetka. Pučka kantata „Vječni grade sv. Vlaha“, koju je dubrovački skladatelj Pero Šiša skladao i posvetio zboru, praizvedena je u Dominikanskoj crkvi 1. veljače 2000. uz solisticu Dubravku Šeparović i pod ravnanjem Viktora Lenerta. Zbor u različitim prigodama nastupa uz Dubrovački simfonijski orkestar, na Dubrovačkim ljetnim igrama, različitim događanjima u organizaciji Grada Dubrovnika i velikih korporacija, a tradicionalno, zajedno s drugim izvođačima, koncertima uveličaju božićno i uskrsno vrijeme.
Na repertoaru zbor „Libertas“ danas ima djela klasične i moderne glazbe, sakralnog i svjetovnog karaktera, a naročita pažnja posvećuje se djelima iz bogate baštine hrvatske glazbe.
Pod vodstvom Viktora Lenerta zbor je započeo suradnju s nekoliko hrvatskih amaterskih zborova. Razvilo se i još uvijek se njeguje prijateljstvo sa Šibenskim pjevačkim društvom „Kolo“, zborom „Lira“ iz Vodica, zborom Obrtničkog glazbenog društva iz Varaždina i ženskim zborom „Korezin“ iz Čavala kod Rijeke.